Wat is een patchkabel?
Een patchkabel is niet meer of minder dan een (soepele kern) datakabel en plug waarmee je een netwerkverbinding kunt maken. Een patchkabel wordt daarom ook wel eens ethernetkabel genoemd. Je herkent een patchkabel aan een (UTP-)kabel met een doorzichtige plastic plug aan het uiteinde. Die plug heet RJ-45 connector. Hiermee verbind je de kabel met het apparaat, zoals een computer of camera en aan het andere uiteinde via een patchpaneel aan een switch.
Bekijk hier het assortiment Neem contact op
Patchkabel in verschillende soorten
Patchkabels bezitten verschillende eigenschappen. Tussen de ene patchkabel en de andere kan aardig wat verschil zitten in kwaliteit. Zo bestaat de inhoud van een goede kwaliteit patchkabel uit 100% koperdraad en zit er in minder goede patchkabels ook aluminium verwerkt. Het resulteert in een verschillen in flexibiliteit, weerbaarheid, snelheid waarmee kabeldata wordt overgebracht en hoeveelheid data die tegelijk overgebracht kan worden (bandbreedte).
Kwalitatief hoogwaardige patchkabel
Bij Gold-IP adviseren en verkopen we alleen kwalitatief hoogwaardige patchkabels. Daarom voeren we deze merken:
- Leviton
Leviton is een gerenommeerd Amerikaans bedrijf en leider in databekabeling en infrastructuurproducten en -systemen wereldwijd.
- Panduit
Panduit is een gerenommeerd Amerikaans bedrijf en leider in databekabeling en infrastructuurproducten en -systemen wereldwijd.
Een patchkabel kennen we in verschillende uitvoeringen. U/UTP, U/FTP, F/FTP of S/FTP versies. Dit heeft te maken met welke uitvoering het “permanente” netwerk is. Normaal gesproken komen de uitvoeringen van de kabel en patchkabel overeen met elkaar. Een patchkabel wordt altijd uitgevoerd in LSOH en kent geen CPR classificatie, omdat hij niet in de permante omgeving wordt meegenomen.
Tegenwoordig kennen we ook Slim-line oftewel small diameter patchkabel. Dit heeft het grote voordeel dat je een groot aantal meer patchkabels kan gebruiken op dezelfde ruimte.
Maximale lengte vaste kabel inclusief patchkabel
Over lengtes gesproken: We krijgen vaak de vraag wat de maximale lengte van een vaste kabel is (inclusief patchkabel). Volgens de norm mogen deze kabels maximaal 100 meter zijn. De 100 meter is onderverdeeld in 90 meter vaste kern en aan beide wederzijde 10 meter patchkabels. Hoe dan ook merkt u het gauw genoeg aan uw verbinding of u een extra hub of switch nodig heeft. Is de verbinding traag, hapert hij of valt hij zelfs weg, dan kan het zijn dat uw kabel te lang is. Gold IP adviseert u graag over de benodigde kabels en toebehoren voor uw situatie.
Snelheid en bandbreedte per categorie patchkabel
De snelheid en bandbreedte van een patchkabel wordt weergegevens in categorieën:
- Cat5E - Snelheid van deze patchkabel: 1.000 Megabit per seconde en bandbreedte 100MHz
- Cat6 - Deze patchkabel haalt ook 1.000 Megabit/s, maar kent een bandbreedte van 250MHz
- Cat6A – Deze patchkabel combineert 10 Gigabit/s met 500MHz
Patchkabel in unieke kleur
Vaak heeft u meerdere patchkabels voor verschillende apparaten nodig. Het kan dan soms lastig zijn om te achterhalen welke patchkabel waarvan afkomstig is. Daarom bestaan er verschillende kleuren patchkabels. Dat maakt het zoeken naar de juiste patchkabel een stuk eenvoudiger. Elke kleur kan dan een bepaalde toepassing aanduiden.
Bekijk hier het assortiment Neem contact op
Patchen kabel
Wanneer u patchkabels aansluit op bijvoorbeeld een switch in een patchkast, heet dat patchen. Dit komt voor wanneer er sprake is van meerdere telefoon- en netwerkverbindingen in één gebouw. Het Patchen kabel zorgt niet alleen voor een helder overzicht in uw verschillende patchkabels, maar ook voor een eenvoudige aansluiting van al uw apparaten op het netwerk. Zo weet u bijvoorbeeld precies welke camera of groep camera’s aan welke patchkabel verbonden is.