Doorgaan naar inhoud
Slimme sensoren bewaken patiënten in Radboud UMC Nijmegen

Slimme sensoren bewaken patiënten in Radboud UMC Nijmegen

Onlangs nam het Radboud UMC in Nijmegen het nieuwe hoofdgebouw in gebruik. Dit ‘Smart Hospital’ zit vol slimme en revolutionaire technologie. Gold-IP leverde voor dit indrukwekkende project 180 slimme sensoren aan installateur Zetacom, die patiënten op de medium care-afdelingen bewaken.

Het Radboud UMC mag tegenwoordig een Smart Hospital worden genoemd. Het is een totaalsysteem, waarin de afzonderlijke toepassingen met elkaar communiceren en invloed op elkaar uitoefenen. Alles is zo ingericht dat gebruikers – zorgpersoneel én patiënten – veilig en overal toegang hebben tot de voor hen relevante informatie. Twee belangrijke uitgangspunten zijn verbetering van de zorg en het efficiënter kunnen inzetten van de schaarse zorgmedewerkers. De door Gold-IP ontwikkelde en geleverde oplossing voldoet perfect aan die voorwaarden.

Continue observatie
Het ziekenhuis heeft een aantal afdelingen waar patiënten vanwege hun toestand continu geobserveerd moeten worden. Dit gebeurt met behulp van de hemisferische plafondcamera Q26 van MOBOTIX in combinatie met de voor de zorgsector ontwikkelde software IQ Messenger.

Thijs Arts van Gold-IP modificeerde de Q26 zodanig, dat deze perfect te gebruiken is voor deze toepassing. Hij voegde onder andere een in eigen huis ontwikkelde ring met infrarode led’s toe, die onder alle omstandigheden voor perfecte belichting zorgt.

Maximale privacy
Voor de oplossing in het Radboud UMC gelden volgens Arts de hoogst mogelijke eisen op het gebied van privacy en cybersecurity. “Het laatste wat je wil is dat informatie door onbevoegden bekeken kunnen worden. Daarom worden in principe geen beelden doorgegeven.

De verpleging kan via de speciale zorgtelefoon wel informatie opvragen of de patiënt in bed ligt bijvoorbeeld. Maar alleen als de patiënt het bed verlaat terwijl dat niet de bedoeling is, of wanneer de patiënt te lang uit bed blijft, ontvangt de verantwoordelijke medewerker een melding met eventueel beeld. Dat gebeurt natuurlijk ook als andere sensoren iets alarmerends signaleren in de kamer. Via de spreek/luister-verbinding kan alvast met de patiënt worden gecommuniceerd in de kamer.” We gaan onze Slimme Sensoren nog uitbreiden met valdetectie en slimme RGB LED’s voor verschillende toepassingen.

Continue nachtronde
De Slimme Sensoren die de patiënten observeren worden direct gelinkt naar het IQ Messenger-platform. Dit gebeurt met IP notify-commando’s (netwerkberichten). Het IQ Messenger-platform staat weer in verbinding met de andere technologieën van het Smart Hospital. Talloze sensoren houden continu alles in gaten en zorgen ervoor dat bij afwijkingen de juiste procedures in gang worden gezet. “Verplegers zijn geen tijd meer kwijt aan patiënten waarmee niets aan de hand is”, vervolgt Arts.


Rechtse afbeelding een innovatieve Couveuse camera van installateur Kinwell,
toegepast op de afdeling NICU (Neonatale Intensive Care Unit)


“Onze Slimme Sensoren zorgen ervoor dat er als het ware continu bewaking is. Eventueel kan de verpleger een virtuele ronde lopen. Via de zorgtelefoon of uitkijkpunt worden dan kort de beelden van de patiëntenkamer weergegeven, zonder dat de patiënt daar hinder van ondervindt.”
Over de veiligheid hoeft het Radboud UMC zich volgens Arts geen zorgen te maken. “Die heeft de hoogste prioriteit bij MOBOTIX en is uitgevoerd met de spreekwoordelijke Deutsche Gründlichkeit. De Slimme Sensoren hebben hun eigen interne server en webinterface, zodat alleen de hoogst noodzakelijke informatie over het netwerk wordt verstuurd. De Q26 is denk ik de veiligste camera die er te koop is!”

Bekijk alle referenties
Volgende referentie WVO Zorg maakt leefomgeving cliënten veiliger met VAIBS Care valdetectie